Hvit nøkkerose

This is an example of a HTML caption with a link.

Vår største blomst

Få ting er vakrere enn en elegant hvit nøkkerose som flyter på overflaten av et tjern. Nøkkerosen blomstrer i juni-august, og blomstene er faktisk de største enkeltblomstene vi har i Norge. Bladene flyter på vannoverflaten, noe som skyldes lange luftekanaler i bladstilken. Disse kanalene fører oksygen ned til roten. Hvit nøkkerose blir delt inn i flere underarter som også kan krysse seg med hverandre. Deler av Harvalandsvatnet er dekket av vakre hvite nøkkeroser, og arten finnes også i enkelte av de andre Ramsar-områdene.

Fakta

Vitenskapelig navn: Nymphaea alba
Norske navn: Kvit nykkerose, hvit vannlilje
Hører til: Nymphaeaceae
Habitat: Tjern, elver og vann, både bæringsrike og næringsfattige
Utbredelse: Vanlig i lavlandet nord til Troms, spesielt lang kysten

Visste du...?

Den hvite nøkkerosen er giftig, men på tross av dette har den blitt brukt som nødmat i vanskelige tider.

Etter blomstring krøller stilken seg slik at blomsten blir dratt under vann. Etter hvert råtner fruktveggene, og da blir frøene sluppet løs og stiger til overflaten igjen. Frøene flyter ved hjelp av en luftfylt frøkappe og kan bli spredd med strømmen til nye områder. Etter en stund råtner frøkappen og frøene synker til bunns og spirer i mudderet.

Mystikk og overtro har lenge vært knyttet til nøkkerosene. Med hovformede blader og store, vakre blomster som kommer opp fra det mørke dypet av bortgjemte skogstjern er det kanskje ikke så overraskende? I folketroen ble nøkkerosene ansett som farlige. Plukket man dem kunne man bli tatt av nøkken og dratt ned på dypet.

I slekt med

Annen info