Klengemaure

This is an example of a HTML caption with a link.

Melkesil og tuberkulosemedisin

Klengemaure blomstrer med hvite blomster i juni-september. Arten elsker nitrogen. Den trives godt på Skeies tangvoller, der tang og tare som driver i land ligger og råtner og avgir nitrogen. Arten har fått sitt navn fordi den har små mothaker. Med slike kroker på bladene kan den klatre på andre planter, mens kroker på fruktene gjør at dyr og mennesker sprer planten til nye områder. Du har kanskje selv fått buksebeina fulle av små klengemaurefrukter når du har gått tur på Skeie? Arten finnes også i enkelte av de andre Ramsar-områdene.

Fakta

Vitenskapelig navn: Glaium aparine
Norsk navn: Klengemaure
Hører til: Maurefamilien
Habitat: Tangvoll, strandkanter, rasmark, ur, åker og hager
Utbredelse: Langs kysten fra Østfold til Troms

Visste du...?

Klengemaurens mothaker gjør at den ikke bare fester seg til andre, den filtrer seg også inn i seg selv. Derfor ble den allerede i oldtiden brukt til å sile melk.

Klengemaure har blitt brukt til ulike formål i tradisjonell medisin. Blant annet har te kokt på klengemaure vært brukt for å kurere tuberkulose, og grøtomslag av friske blader vært brukt mot blemmer og sår hud.

I åkeren blir klengemaure ansett som et ugress. Arten er resistent mot flere ugressmidler, og ukritisk bruk av disse midlene har noen steder forsterket ugressproblematikken.

I slekt med

Annen info