Gulmaure

This is an example of a HTML caption with a link.

Vår frues sengestrå

Gulmaure er en 20-60 cm høy plante i maurefamilien som blomstrer fra juli til september. De små, gule blomstene sitter tett sammen i toppen. Bladene er linjeforma og barnålslignende og sitter i kranser rundt stengelen. Planten trives på tørre steder og finnes i sanddynene Jærstrendene, både på Orre, Skeie og Brusand. Gulmaure har hatt hevd som legemiddelplante siden antikken med en lang rekke bruksområder. På grunn av den gode duften ble den også brukt som til å gi en frisk lukt til sengetøy og madrasser, og hadde derfor tilnavnet "Vår frues sengestrå".

Fakta

Vitenskapelig navn: Galium verum

Norske navn: Gulmaure

Hører til: Maurefamilien

Habitat: Tørr og kalkholdig grunn. I kulturmark. På grunt jorddekte berg, i tørrbakke, tørrenger og sanddyner.

Utbredelse: I Norge er gulmaure vanlig nord til Træna, og vokser spredt videre nordover til Sør-Varanger.

Visste du...?

I den norrøne sagatiden ble gulmauren helliget fruktbarhetsgudinnen Frøya, og ble av den grunn kalt "frøyagress". Man mente at det lindret smerter under barnefødsel hvis det ble plassert et knippe av urten i barselsengen. Lagt i barnets vugge skulle den holde hekser og trollskap borte.

På 1700-tallet ble urten brukt som lakserende og urindrivende middel. I folkemedisinen regnes den å kunne virke lindrende ved feber, helende på byller og saktegroende sår. Planten kan også brukes til farging av ull, da roten gir en vakker rødfarge. 

Det er i tillegg mulig å fremstille løype, da ett sterkt avkok av gulmaure kan fungere som osteløype som får melken til å oste seg.

I slekt med

Annen info

Tørket gulmaure dufter som nyslått høy, noe som skyldes kumarinene.